Testmax

Written by admin on júl 22nd, 2012 in Szolgáltatások | Hozzászólások kikapcsolva

A rekráció mint prevenció

Az egészséges életmód kapcsán az utóbbi időben egyre többet emlegetett fogalommá vált a rekreáció, ugyanakkor valószínűleg csak kevesen vannak teljesen tisztában ennek jelentésével, tartalmával, legfontosabb elemeivel. Miért is fontos a rekreáció az egészség megőrzésében?Nos, a rekreáció kifejezés tágabb értelemben az ember szervezetének mindennapos megújulását, fizikai, pszichikai, szellemi felfrissülését, egészségének megőrzését és élete minőségének javítását jelenti. A rekreáció az elfogadott nemzetközi értelmezésben a szabadidő eltöltésének kultúrája. Eszközül a drámai katarzis élményétől a szórakozás legkülönbözőbb válfajain, a táncon, hobbitevékenységeken át a sport legkülönfélébb változatait is felhasználja. A rekreáció szűkebb értelemben a mozgásos tevékenységet, a sportrekreációt foglalja magában. Egészségünk megőrzése szempontjából ugyanis különösen fontos ez az aktív rekreáció: azaz a mozgás; a séta, a játék vagy sport.A gazdaságilag fejlett (nyugati) országokban és társadalomban, ahol az átlagemberek igényei is magasabbak, már évek óta ismert fogalom a rekreáció: az emberek lehetőségeikhez mérten mindenhol folyamatosan törekednek az életük minőségének javítására és az egészségük megőrzésére. Magyarország viszont nagyon rosszul áll ezen a téren, különösen a mozgás tekintetében – állítják a szakemberek. A Nyugattól fényévekkel maradunk el, de még Szlovákia, Csehország és Lengyelország is megelőz bennünket. Az észak-európai országokhoz viszonyítva alig érjük el a 20 százalékot, mert ott a lakosság 60-70 százaléka hetente kétszer-háromszor aktívan sportol .

Tudományosan bizonyított tény, hogy az emberi szervezet megfelelő fejlődéséhez, működéséhez optimális idejű és intenzitású mozgásra, testedzésre van szükség. Az emberré válás folyamatában komoly szerepe van a mozgásfejlődésnek, mert ez és a gondolkodás fejlődése tett minket emberré. A mozgás a munkával való kapcsolatában jelentősen csökkent, hiszen átalakult a munka, amit végzünk. A genetikailag kódolt mozgásigényünket a sport, a fizikai aktivitás, a mozgásos rekreáció segítségével elégíthetjük ki.

Ha ugyanis az életvitelünk során mozgáslehetőségünk beszűkül vagy megszűnik, akkor egyre nehezebben tudjuk elkerülni a különféle mentális funkciózavarok (például a terheléstűrés, a konfliktuskezelés vagy a  problémamegoldó-képesség terén) és a vészesen mozgásszegény életmóddal összefüggésbe hozható szervi, anatómiai elváltozással járó betegségek (például magas vérnyomás, mozgásszervi megbetegedések, elhízás) kialakulását. A mozgás rengeteg betegség ellenszere, melyet nem annyira a rehabilitációban, mint inkább a prevenció során kell hasznosítani. Mert természetesen szép dolog, ha valaki egy infarktussal a háta mögött kocogni kezd, de ha hamarabb is ezt tenné, nagyobb eséllyel kerülné el a bajt.

forrás:http://www.u-szeged.hu/

Comments are closed.